Be our spark

Verhalen met een spark

Terug naar alle verhalen

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid zijn basisbehoeften voor iedereen. Ze vormen de fundamenten voor een goed leven.” Lees het artikel met Fien en Adriaan. Over hoe we gaan voor 0 ongevallen en 100% gezonde en gelukkige medewerkers.


Bij Elia is het elke dag werelddag voor veiligheid en gezondheid

Elia is bouwer en beheerder van het Belgisch hoogspanningsnet. Veiligheid en gezondheid zijn dan ook een absolute prioriteit. En heus niet alleen voor onze techniekers die werkzaamheden uitvoeren in onze hoogspanningsposten of in masten tot wel 200 meter hoog.” We spraken met Fien en Adriaan over dit belangrijke thema.

Een prioriteit voor iedereen

Veiligheid vormt de rode draad in de carrière van Adriaan. Eerst jaren in de luchtvaart en sinds kort als Governance Safety Manager bij Elia. “Onze techniekers kennen de risico’s van hun vak. Maar veiligheid is een topic dat iedereen aanbelangt.”

“Want alles wat je doet of beslist kan een impact hebben op de veiligheid van je collega’s. Je moet je bewust zijn van de risico’s. Of je nu technieker, ingenieur of recruiter bent. Op kantoor, op het terrein of op de baan.” 

“Maar het stopt niet bij communiceren en bewustzijn creëren. Je moet zelf ook je verantwoordelijkheid nemen. Durven stop zeggen als je een onveilige situatie ziet. En samen met collega’s op zoek gaan naar de meest veilige oplossing. Iedereen kan én moet binnen Elia een Safety Leader zijn.”

Geen veiligheid zonder gezondheid

Als Wellbeing Officer werkt Fien aan projecten rond fysiek, mentaal en sociaal welzijn. “Veiligheid en gezondheid zijn basisbehoeften voor iedereen. Ze vormen de fundamenten voor een goed leven. Zowel thuis als op het werk.” 

“We hebben twee grote ambities en die gaan hand in hand: nul ongevallen én 100% gezonde, gelukkige en performante medewerkers. Onveilige situaties kunnen een impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid. En gezondheidsproblemen kunnen op hun beurt het risico op ongevallen verhogen.”  

Thuiswerken in coronatijden

Adriaan: “Door corona is ergonomie voor thuiswerkers nog belangrijker geworden. Zo geven we heel wat praktische tips voor de inrichting van je thuiswerkplek. Maar ook je mentale gezondheid is voor ons een prioriteit.”

“Alle leidinggevenden kregen een opleiding rond het mentale welzijn in coronatijden. Daarnaast zijn er ook vertrouwenspersonen, een sociaal assistente en een externe hulplijn die je kan contacteren wanneer je het mentaal moeilijk hebt.”

Care4Energy

Fien: “Het programma Care4Energy draait volledig rond gezondheid. En dat gaat zeer ruim. Met initiatieven om meer te bewegen, voldoende te deconnecteren van het werk en mentaal welzijn bespreekbaar maken. Samen gaan we op die manier voor een 100% opgeladen batterij.

“Zo lanceren we elke maand een nieuwe uitdaging. In april was dat een digital detox: geen schermtijd één uur voor het slapen gaan, offline gaan, geen pushmeldingen op je schermen, … De maand mei wordt focustijd, waarbij we mensen enkele uitdagingen aanreiken voor een betere concentratie.”

Samen de wereld rond

Fien: “Eind vorig jaar daagden we de collega’s uit om samen de wereld rond te sporten. Daar zijn we toen net niet in geslaagd. Maar wie ons kent, weet dat we nooit opgeven. In juni doen we een nieuwe poging. En deze keer gaat het ons zeker lukken. Stronger together! Dat geldt voor alles wat we doen.” Ontdek een job als technieker bij Elia